Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα


Ο Τάσος Αντωνίου φτιάχνει θεϊκό κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα, που ταιριάζει μοναδικά με πουρέ πατάτας και κομμάτια φέτας.


Υλικά

1,5 κιλό κοτόπουλο
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
2 κλαδάκια αρμπαρόριζα
1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη ή βούτυρο
1 λεμόνι ακέρωτο
4 κεφάλια σκόρδο
Λίγες λεπτές φέτες μπαγκέτας ή άλλο είδος ψωμιού φρυγανισμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση το κοτόπουλο μέσα στην κοιλιά. Ανασηκώνετε ελαφρά το δέρμα στο στήθος και με τη λιπαρή ουσία (μαργαρίνη ή βούτυρο) αλείφετε καλά με τα δάχτυλα το κρέας του στήθους.

Τοποθετείτε 1 κλαδάκι ρίγανη και το 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα ανάμεσα στο δέρμα και το στήθος. Το επαναφέρετε στη θέση του καλύπτοντας καλά με το δέρμα το κρέας. Κόβετε το λεμόνι σε χοντρές φέτες. Γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με τα υπόλοιπα μυρωδικά και το λεμόνι.

Στάζετε λίγο ελαιόλαδο στο χέρι σας και αλείφετε πολύ καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά γύρω γύρω. Το δένετε για να κρατήσει το σχήμα του και να μη χάνονται τα υγρά του.
Το τοποθετείτε σε ταψάκι ίσα που να το χωράει και το ψήνετε για 40΄. Βάζετε τα σκόρδα ολόκληρα μέσα στο ταψί και αλείφετε όλο το κοτόπουλο με τα υγρά του ψησίματος. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 45΄ με 50΄ επιπλέον. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τα σκόρδα, το σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το αφήνετε τουλάχιστον για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του και να ξεκουραστεί.

Για τη σάλτσα: Με ένα κουτάλι αφαιρείτε το λίπος από το ταψί. Βάζετε το ταψί σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας και προσθέτετε το κρασί και ό,τι ζουμάκι έχει βγάλει το κοτόπουλο στην πιατέλα. Με κουτάλα τρίβετε το ταψί να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κοτόπουλου. Δοκιμάζετε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνετε.

Σουρώνετε τη γλασαρισμένη σάλτσα από το ταψί. Κόβετε σε μερίδες το κοτόπουλο και περιχύνετε με τη σάλτσα του. Πιέζετε ελαφρά τα ψημένα και μαλακά πλέον σκόρδα. Αλείφετε με την κρέμα σκόρδου τα φρυγανισμένα ψωμάκια. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα και πουρέ πατάτας.

ΠΗΓΗ https://www.eleftherostypos.gr/

0 Σχόλια